Filmpjes (4): Koffie & Ethiopiƫ. Filmpjes deel 1 t/m 5.

 

 

 

 

 

 

Heb jij wel eens gezien hoe koffie groeit? Reis mee naar Ethiopië met weerman Reinier van den Berg en bezoek samen met hem de Fairtrade koffieboeren van Gimbi. Bekijk vijf korte filmpjes met Reinier, klimaatambassadeur van Max Havelaar.

Deel 2 van de mini-serie over Koffie & Ethiopië! Reinier hoort van koffieboeren en koffie experts welke effecten klimaatverandering heeft op de koffieplanten en het oerbos in Ethiopië.

Wat heeft de kap van het regenwoud te maken met je kopje koffie? Reinier van den Berg legt het uit in deel drie van deze mini docu over koffieboeren in Ethiopië.

Wist je dat in Ethiopië nog volop gekookt wordt op open vuur? Vrouwen verzamelen dagelijks 30 tot 50 kilo hout en koken daarop in hun hutten, waarbij zij en hun kinderen schadelijke rook inademen. In deel 4 van de mini-docu 'Koffie & Ethiopië' maak je kennis met cookstoves. Dankzij deze lokaal geproduceerde oventjes besparen Ethiopische vrouwen hout, tijd en vieze lucht. En daarnaast gaat dankzij de cookstoves het CO2 niveau omlaag. Want ontbossing is één van de oorzaken van de opwarming van de aarde.

Het laatste filmpje:

Wist je dat er honderden verschillende soorten koffiestruiken groeien in de oerbossen van Ethiopië? Die zijn niet allemaal bestand tegen de opwarming van de aarde. In het slot van onze mini-docu over 'Koffie & Ethiopië' bezoekt Reinier van den Berg het onderzoeksveld van de Ethiopische koffiefederatie, waar 110 genetisch verschillende koffiestruiken groeien.