HUURDERS WERELDWINKEL LATEN PUI OPKNAPPEN

Het gebeurt niet vaak dat het juist de huurders zijn die zich verantwoordelijk voelen voor de monumentale waarden van een pand. Bij de wereldwinkel aan het Ritsevoort is dat anders. Boris Stiensma van Atelier Boris was, in opdracht van de Wereldwinkel, een aantal dagen bezig met het schoonmaken van de bijzondere bronzen winkelpui.
𐐐Ÿ”´“Boris heeft dit al een aantal keren voor ons gedaan,” vertelt Jacky Boots, vrijwilliger en initiatiefnemer. “Maar het was nu al een paar jaar niet gebeurd en ik vond dat er weer wat aan moest gebeuren. Ik vind het belangrijk dat de gevel er goed uitziet. Wij hebben destijds met onze verhuurder afgesproken dat we dit pand voor een lager bedrag mogen huren als we zelf iets aan het onderhoud doen. Dus dan moeten we dat natuurlijk wel doen!”
𐐐Ÿ”´Dat de pui van brons is, zou volgens Boris Stiensma wellicht om hygiënische redenen kunnen zijn: “Er zat lange tijd een apotheek in en brons heeft een antibacteriële werking, voor zover ik weet. Oude apothekersvijzels zijn ook van brons gemaakt."
𐐐Ÿ”´"De versiering met het bladmotief rond de aanduiding no 5 (in de linker- en rechter bovenhoek van de deur) is met de hand in het brons geklopt. De plaat wordt dan in pek gelegd en met ponsjes en een hamer wordt de voorstelling dan naar buiten gedreven. Het pek zorgt ervoor dat je niet door het materiaal heen gaat. Het zorgt voor tegendruk maar vormt ook mee. De versiering zou wellicht een verwijzing kunnen zijn naar geneeskrachtige kruiden.  
Maar het kan ook gekozen zijn omdat het past in de stijl van de Amsterdamse school of Art nouveau.”
𐐐Ÿ”´De opdrachtgever is tevreden over het resultaat: “Het ziet er weer mooi uit. Maar dit soort onderhoud brengt wel kosten met zich mee. Binnenkort willen we ook het glas-in-lood weer op laten knappen. Dus we zijn met de gemeente in gesprek over een eventuele financiële vergoeding.”
𐐐Ÿ”´Ook bijzonder is het etalagekastje met deurtje links. Waarschijnlijk bedoeld voor het ophalen van medicijnen.