Welkom bij

Wereldwinkel Alkmaar

Februari 2017:

Alkmaar blijft Fairtrade Gemeente!

De jury van Fairtrade Gemeente heeft de aanvraag van de gemeente Alkmaar voor de titel 'Fairtrade Gemeente' 2017 en 2018 positief beoordeeld. Dit betekent dat de gemeente de komende twee jaar weer de titel mag dragen.

Alkmaar werkt hard om fairtrade onder de aandacht te brengen. Door onder andere het gebruik van fairtrade producten en het verkopen van fairtrade producten door veel bedrijven en organisaties wordt er voor gezorgd dat dat wat je van ver haalt eerlijk is.

Al 7 jaar trotse titelhouder!
Al sinds september 2010 mag Alkmaar zich dus Fairtrade Gemeente noemen. Om fairtrade meer onder de aandacht te brengen van consumenten heeft de gemeente samen met ondernemers uit de stad een EerlijkWinkelenroute gelanceerd in maart 2011. Deze ondernemers hebben sinds 2015 een eigen facebookpagina Eerlijk Winkelen Alkmaar en geven nóg meer bekendheid aan fairtrade.

Alkmaar, 1 van de 79 Fairtrade Gemeentes!

Oktober 2014:

Voor het vijfde jaar op rij mag Alkmaar zich Fairtrade gemeente noemen! Dat maakte een jury van de landelijke organisatie Fairtrade Gemeenten deze maand  bekend.

Over Fairtrade Gemeente.
Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen werkt de lokale gemeenschap aan zes campagnecriteria. Een onafhankelijke jury toetst of gemeenten voldoen aan deze criteria en zich Fairtrade Gemeente mogen noemen.

ALKMAAR 1 VAN DE 65  FAIRTRADE GEMEENTES!

23-11-2012:

ALKMAAR OPNIEUW 'FAIRTRADE GEMEENTE'.

Voor het derde jaar op rij is Alkmaar uitgeroepen tot Fairtrade Gemeente!

De gemeente Alkmaar mag zich opnieuw een jaar lang Fairtrade Gemeente noemen. Een jury, onder leiding van oud minister Jan Pronk maakte bekend dat Alkmaar de titel voor 2013 opnieuw verdient. Vanuit Fairtrade zijn het afgelopen jaar diverse activiteiten georganiseerd. Allemaal bedoeld om eerlijke handel onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld met de lancering van de Eerlijk Winkelenroute. Deze wordt momenteel uitgebreid. Niet alleen in winkels en horeca, maar ook in bedrijven en scholen nam de verkoop en het gebruik van Fairtrade producten afgelopen jaar toe.

De succesvolle aanpak van de Werkgroep Fairtrade wordt komend jaar voortgezet!! De Fairtrade Gemeente Campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar en ontwikkelings organisatie ICCO.

Een compliment van ons voor iedereen die Fairtrade producten gebruikt!

FAIRTRADE: een droom die uitkomt.

In 2001 droomde een man ervan om van zijn stad een Fair Trade gemeente te maken. Niemand dacht dat dit hem zou lukken. Hij maakte het waar en wenste dat meer steden hem zouden volgen. Hij had nooit durven dromen dat er tien jaar later 1000 Fairtrade Gemeenten zouden zijn.

In iedere Fairtrade Gemeente stond één persoon op om voor zijn woonplaats de Fairtrade titel in de wacht te slepen. Diegene inspireerde anderen om samen campagne te voeren voor Fairtrade. De toenemende aandacht voor het gebruik van Fairtrade zorgen voor grote veranderingen. In diverse supermarkten en kledingzaken worden Fairtrade artikelen verkocht.


2011: ALKMAAR: Fairtrade gemeente en de Fairtrade-shoproute.

 

                                                           

 

 

Parijs, San Francisco, Londen, Wellington, Boston, het zijn allemaal Fairtrade Gemeenten. Sinds september 2010 is Alkmaar dat óók! Alkmaar is één van de dertien Fairtrade gemeenten in Nederland! In al deze gemeenten zetten bedrijven, winkels, maatschappelijke organisaties, de lokale overheid en inwoners zich samen in om aandacht te vragen voor Fair Trade.

Door samen te werken bereik je meer. Daarom slaan Fairtrade Gemeenten overal ter wereld de komende tijd de handen ineen met acties voor meer eerlijke handel.

De gemeente, de wereldwinkel en het centrum voor ontwikkelingssamenwerking (COS) hebben gezamelijk veel werk verricht voor het zover heeft kunnen zijn. U begrijpt dat wij ontzettend blij zijn met dit resultaat, het is een stap in de richting van een Fairtrade wereld. Het winkelen in Alkmaar is naast leuk nu ook verantwoord geworden. Wilt U óók uw bijdrage leveren aan een betere en eerlijkere wereld dan verdient ons assortiment natuurlijk uw aandacht.

Alkmaar is, na Amsterdam, ook de tweede EerlijkWinkelenstad in Noord-Holland geworden. De Alkmaarse fairtrade campagne heeft in samenwerking met de Stichting EerlijkWinkelen de EerlijkWinkelenroute Alkmaar gemaakt.

Het resultaat is een praktisch, opvouwbaar kaartje, met route en foto's van alle winkels uit Alkmaar's mooie binnenstad die fairtrade en/of biologische producten aanbieden. Met dit routekaartje in de hand winkelt het een stuk leuker en gemakkelijker als U uw bijdrage wilt leveren aan een eerlijkere wereld!

U kunt de fairtrade / eerlijkwinkelenroute bij ons gratis krijgen.

 


 

Nieuws - juli 2011

Op 4 Juni 2011 werd New Koforidua in Ghana de eerste Fairtrade gemeente in Afrika!!!

In deze gemeente wordt nu niet alleen onder eerlijke omstandigheden gewerkt en geproduceerd, men koopt er nu zelf ook Fairtrade! Wij hopen dar er nog vele Fairtrade Gemeenten in Afrika zullen volgen. Intussen telt Nederland 15 Fairtrade Gemeenten.

 


Meer informatie zie: